Verzinknikkelen voor de toeleverindustrie | Galvano Hengelo

Verzinknikkelen

Galvanisch verzinknikkelen is een techniek die met een zeer dunne laag van slechts 5 μm een corrosiebescherming van minimaal 1.000 uur NSS (geen rode roest) realiseert. Galvanisch verzinknikkelen vindt vooral toepassing in hydraulische componenten als manifolds, stuurschuiven en cilinders. Behalve in de hydraulische aandrijftechniek wordt galvanisch verzinknikkelen ook toegepast voor onderdelen in de machine- en apparatenbouw, energietechniek en automotive.


Galvanisch verzinknikkelen van hydraulische componenten

In het verleden werden dergelijke componenten veelal verzinkt of chemisch vernikkeld. Inmiddels is er een duidelijke verschuiving naar verzinknikkelen. Bij elektrolytisch verzinken of chemisch vernikkelen zijn al snel laagdiktes nodig van 30 μm of meer voor enige bescherming tegen rode roest (voor minimaal ±250 uur NSS). Die laagdikte is echter in verband met maatvoering vaak ongewenst voor het goed functioneren van hydraulische componenten. Een zinknikkellaag heeft een dikte van slechts minimaal 5μm en geeft daarmee een bescherming van meer dan 1000 uur in de neutrale zoutsproeitest NSS. Dat maakt deze techniek dus uitermate geschikt voor maat kritische onderdelen.


Verzinknikkelen - Galvano Hengelo


Minder corrosieproducten

Zink-nikkel vormt gedurende een zoutsproeitest een wittige film: de white haze. Daarna verandert de laag gedurende zeer lange tijd niet, tot wel vele duizenden uren NSS. Dit is ook één van de belangrijke voordelen boven galvanische zinklagen of andere manieren van verzinken zoals thermisch verzinken. Er worden namelijk veel minder (volumineuze) corrosieproducten gevormd en het corrosieproces verloopt daarmee aanzienlijk langzamer.


Protalloy®

Galvano Hengelo heeft het proces van verzinknikkelen geoptimaliseerd zodat dit ook een maximale bescherming biedt tegen een hoge vocht- en zoutbelasting of tegen extreme temperatuurschommelingen. Onder de naam Protalloy® wordt de zink-nikkellegering blank gepassiveerd, eventueel in combinatie met een dunne topcoat. Dit passiveringsproces is vrij van chroom-6. Protalloy® is daarmee een hoogwaardige bescherming zonder de nadelige eigenschappen van Cr6. Dit in tegenstelling tot de oude beschermingstechnieken waarbij een dikke zinklaag met chromaatpassiveer werd toegepast. Protalloy® is bovendien een harde laag (tot 550 HV), wat zorgt voor een betere kras- en slijtagebestendig dan galvanisch zink en zinkijzer. Protalloy is tevens een goede basis (goede hechting) voor aanbrengen van een eventuele (optische) toplaag als lak of poedercoating.Galvano Hengelo heeft inmiddels meer dan 10 jaar ervaring met het behandelen van hydraulische componenten met zink-nikkel. Galvano Hengelo heeft het proces zodanig ingericht dat inwendige roest in kanalen, productbeschadigingen en maatproblemen niet voorkomen. Ook is het mogelijk om producten gedeeltelijk te voorzien van een zinknikkellaag.


Galvanisch verzinknikkelen – Galvano Hengelo

Galvano Hengelo is verregaand gespecialiseerd in verzinknikkelen. Wij hebben de kennis, de ervaring en de middelen. Wij beschikken over een moderne X-Ray laagdiktemeter waarmee wij de laagdiktes van de door ons aangebrachte galvanische lagen tot op 0.01 μm (0.00001mm!) kunnen meten. Ook beschikken wij over een zoutsproeitestkast waarmee wij zoutsproeitesten conform ASTM B117/ ISO 9227 kunnen uitvoeren. Daarmee kunnen wij ons eigen proces nauwkeurig verifiëren en ook u optimaal van dienst zijn bij het vergelijken en testen van corrosiebestendigheid van onze lagen versus bestaande systemen.

Eigenschappen van Protalloy®
SymboolZnNi
Gehalte Zn84 - 90%
Gehalte Ni10 - 16%
Corrosiewering *)> 1.000Uur NSS
Dichtheid (Zn)± 7,40g/cm3
Smeltpunt (Zn)± 750°C
Thermische stabiliteitgoed
Contact met aluminiumgoed

*) uren NSS (Neutrale zoutsproeitest) getest vlgs. ASTM B-117 tot grondmetaalcorrosie laagdikte standaard > 5 micron zink-nikkel met blankpassiveer en topcoat van ± 1 µm.

Maximale productafmetingen:
LxBxH = 2100 x 300 x 1100 mm.

Basismaterialen voor de bewerking Protalloy: staal en gietijzer.
Zie onze technische datasheet over Protalloy® onder downloads voor meer info.

Kies ook voor verzinknikkelen door Galvano Hengelo