Chemisch vernikkelen voor de toeleverindustrie | Galvano Hengelo

Chemisch vernikkelen

Heeft u een product met een complexe vorm dat galvanisch niet is te bewerken? Of een product dat een zeer nauwkeurige laagdikte nodig heeft van ± 2 micron, afhankelijk van geometrie? Dan is chemisch vernikkelen de enige juiste methode van oppervlaktebehandeling. Wij vernikkelen zowel staal als aluminium.

Staal of aluminium vernikkelen

Met chemisch vernikkelen maken wij uw aluminium product of halffabrikaat corrosiebestendig. Dat is een specialisme. Het vergt nogal wat kennis en ervaring om een goed hechting te bereiken. Eventueel kunt u het product daarna laten verzilveren, maar dat hoeft niet. Andersom is wel het geval: elk aluminium product dat wij verzilveren, vernikkelen wij eerst chemisch. Veel kennis hebben wij ook van het chemisch vernikkelen van staal. Dankzij onze grote capaciteit leveren wij snel.

Voordelen van chemisch vernikkelen

Chemisch vernikkelen wordt ook wel stroomloos vernikkelen of autokatalytisch vernikkelen genoemd. De methode onderscheidt zich op meerdere gebieden van galvanisch vernikkelen. Chemisch vernikkelen zorgt voor een harder, slijtvaster en beter corrosiewerend oppervlak. Het is bovendien goed soldeerbaar en chemisch bestendig. Een ander voordeel is dat chemisch vernikkelen zorgt voor een zeer gelijkmatige laag over het hele product. Dat betekent: geen extra opbouw op randen. Vanaf 25 micron is de laag normaal gesproken porievrij. Wij kunnen een nikkellaag aanbrengen tot circa 50 micron.

Chemisch vernikkelen - Galvano Hengelo

Te verdelen tot hoge hardheid

Dankzij een warmtebehandeling kunnen wij de lagen tot een hoge hardheid veredelen, maar zoals aangebracht zijn ze bijna twee keer zo hard als gewone nikkellagen. Chemische nikkellagen zijn eigenlijk nikkel-fosfor legeringslagen. Afhankelijk van het type nikkelbad bouwen wij een bepaald percentage fosfor in. Een hoog fosforgehalte maakt de nikkellagen vooral beter chemisch bestendig. Zo’n nikkellaag is echter niet magnetisch en minder goed soldeerbaar.

Daarom Galvano Hengelo

Galvano Hengelo heeft een brede ervaring met galvanisch vertinnen en bouwde sinds de start in 1996 veel expertise op. Klanten profiteren bovendien van onze grote capaciteit. Daarbij kunnen wij

combinaties maken van delen trommelen en ophangen. Hierdoor hanteren wij korte levertijden.

Eigenschappen van chemisch nikkel
SymboolNiP
Gehalte Ni87 - 92,5%
Gehalte P (midden-fosfor NiP-lagen, standaard toegepast voor aluminium)6 - 9%
Gehalte P (hoog-fosfor NiP-lagen, standaard toegepast voor staal)> 10%
Dichtheid (midden P / hoog P)8,1 / 7,8± 0,2 g/cm3
Smeltpunt850 - 880°C
Elektrische weerstand50 - 100µΩ/cm
Magnetisch midden P / hoog PLicht / niet
Soldeerbaarheid midden P / Hoog PGoed / matig
Hardheid zoals neergeslagen500 - 600HV
Hardheid na gloeien (standaard 16 uur 280 °C)900 - 1000HV

Basismaterialen voor de bewerking chemisch vernikkelen: staal en aluminium.

Maximale productafmetingen:
LxBxH = 1300 x 300 x 900 mm.

Kies ook voor chemisch vernikkelen door Galvano Hengelo